Arhive

Mesajul senatorului PSD, Felix Stroe, de Ziua Dobrogei

„S-a vorbit mult, uneori tendențios, despre Dobrogea, ca pământ românesc. Argumentele istorice nu au fost mereu deajuns, pentru cei care vor să semene o umbră de îndoială asupra locuirii noastre pe acest pământ binecuvântat, dintre Dunăre și mare.
Voievodul care a dus Valahia medievală la cea mai mare extindere teritorială, de la Porțile de Fier până la Marea Neagră, a fost Mircea „cel Bătrân”, niciodată numit așa în epocă. Anterior, Dobrogea, locuită din cele mai vechi timpuri, a aparținut diferitelor popoare și a suferit tot felul de influențe.
Dar istoricul antic grec Pliniu cel Bătrân ne spune că era populată dintotdeauna de geți, pe care romanii îi numeau… daci. Și sciții, stabiliți aici puțin mai târziu, aveau aceeași origine cu geto-dacii, conform aceluiași istoric! În perioada Imperiului Otoman s-au stabilit aici și populații turcice (anatolieni, selgiucizi) și ruși de rit vechi (lipovenii).
Deși Dobrogea a fost intens colonizată cu români după 1878, în fapt preexistau sate ROMÂNEȘTI în munții Măcinului, în jurul gurilor Dunării și pe malul fluviului (Aliman, Dunăreni), numiți tradițional „dicieni”.
Prin urmare, e greu de contrazis argumentul istoric, conform căreia Dobrogea a fost populată din vremuri vechi de strămoși direcți și vrednici ai românilor de azi. Adăugați și originile creștinismului în România, tot aici, la noi: 36 de Mucenici au pătimit pentru Hristos pe pământ dobrogean, începând cu cei de la Niculițel – Zotic, Atal, Camasie și Filip.
Astăzi, trăim în armonie cu cele mai multe minorități naționale de pe oricare alt teritoriu din România. Le spunem tuturor La mulți ani!, așa cum ne spunem nouă, cu justificată mândrie: suntem aici de la originile formării poporului român, la fel ca pe oricare alt teritoriu ROMÂNESC, din România!” a transmis Felix Stroe, senator PSD.