“În anul 1641, după ce Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, patriarhul Partenie a hotărât să-i ofere domnitorului, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”.
Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră. Ajungând la Galați, apoi la Iași, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de cler și credincioși.
În ziua de 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așezate în minunata biserică a Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului.
A fost un drum lung, pentru că Sfânta a poposit, de-a lungul secolelor, în Epivata, Târnovo, Belgrad și Constantinopol. E simbol al ortodoxiei noastre, din 1950. Oamenii vin la moaște, își pun speranța și caută alinarea, într-un pelerinaj anual încărcat de credință și speranță. Unii râd de ei, din trufie, dar credința lor rămâne nestramutată.
Așa e în toate credințele: cei mai evlavioși și mai cuvioși păstrează tradiția și o duc înainte, în veacuri. Așa cum au făcut și strămoșii noștri, care nu și-au lăsat religia, credințele, moaștele de izbeliște. Au făcut-o pentru noi, urmașii, cei mai păcătoși și mai puțin credincioși. Ne-au lăsat Speranța în mântuire.
La mulți ani, români, de Sfânta Paraschiva!”, a transmis Felix Stroe, senator PSD.

Leave a Reply