Arhive

Mesajul senatorului PSD, Felix Stroe de 1 Mai – Ziua Muncii

Originile sărbătoririi Zilei Muncii sunt și acum disputate. La Chicago, pe 1 mai 1886, o sută de mii de muncitori au ieşit pe străzile oraşului şi au cerut reducerea timpului de lucru la 8 ore. După patru ani, ziua de 1 mai era declarată Zi Internaţională a Muncii.

Dar primele manifestări legate de ziua de lucru de 8 ore au avut loc în Australia, în 1856. În România, prima sărbătoare de 1 mai a fost organizată în 1939, după ce regele Carol al II-lea desfiinţase sindicatele muncitoreşti. Același lucru se întâmplase în Germania, unde 1 Mai a devenit zi de vacanță în 1933, după venirea lui Hitler la putere. Americani o sărbătoresc în prima zi de luni din… septembrie. În Europa occidentală e din păcate mai mult prilej de proteste și demonstrații.

După război, sărbătoarea a fost la noi deturnată. Din fericire, oamenii de rând țin minte, dincolo de defilări și festivismele de carton, adevăratul spirit de sărbătoare, serbările câmpenești, micii și… berea. Să ne bucurăm deci și, o dată pe an, să celebrăm… Munca. Cea care ne duce mai departe idealurile de dezvoltare, progres și prosperitate. Pot părea cuvinte mari, golite de conținut, dar trebuie înțelese exact așa cum sunt: libere de doctrine, propagandă și constrângeri. De muncit muncim toți, indiferent de domeniul de activitate și o facem atât pentru noi, cât și pentru posteritate.

La mulți ani buni și spornici tuturor celor care muncesc!

Felix Stroe, senator PSD