“Măsuri de protecție și incluziune socială pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție al statului” [VIDEO]

Deputatul Alianței pentru Unirea Românilor, Dumitru Viorel Focșa solicită măsuri de protecție și incluziune socială pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție al statului. În acest context, parlamentarul a adresat o interpelare ministrului Muncii și Protecției Sociale.

INTERPELAREA Deputatului AUR, Dumitru Viorel Focșa
adresată Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marius-Constantin Budăi:

“Stimate domnule ministru,
După împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii aflați în evidența sistemului de protecție specială, indiferent de tipul serviciului – rezidențial, AMP, plasament familial -, se află la o veritabilă răscruce de drumuri. Toți vor să urmeze o facultate, toți vor să învețe o meserie, toți caută un loc de muncă și un loc al lor, toți vor să se integreze într-o societate care nu le este deloc prietenoasă.

Denumiți <>, ei sunt, de fapt, copiii nimănui. Mai mult, în <>, acești tineri, doar mai puțin norocoși însă cu nimic mai prejos decât ceilalți, sunt incluși în categoria grupurilor vulnerabile.

Care sunt principalele vulnerabilități? Locuirea, ocuparea forței de muncă și serviciile sociale. Cine îi vulnerabilizează cel mai mult? Evident, statul, prin lipsa sau insuficiența măsurilor de susținere.

Având în vedere că termenul de implementare a Strategiei mai sus menționate a trecut, vă solicit să îmi comunicați care sunt măsurile concrete prin care statul român îi susține pe tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului prin: pregătirea pentru ieșirea din sistem, înscrierea/finalizarea cursurilor postliceale sau universitare, dobândirea unei meserii, a unui loc de muncă și a unei locuințe, susținerea financiară pentru asigurarea strictului necesar pentru o perioadă de câțiva ani după ieșire.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită considerație,
Dumitru-Viorel Focșa
Deputat AUR Constanța”