Măsurători fotogrametrie zona Mamaia și Năvodari

Plajele litoralului românesc din Mamaia și Năvodari au fost monitorizate în aceste zile pe o lungime de 12 km cu ajutorul unei drone.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au efectuat un număr de 8 zboruri pentu a realiza măsuratori de fotogrametrie în zona de plaja emersa (uscata) din Mamaia și Năvodari.

În activitatea de cartografiere a fost folosit un sistem de aeronavă fără pilot (dronă UAV -unmanned aerial vehicle), care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea – Litoral, utilizat pentru realizarea hărților planimetrice și topografice pentru proiectul finalizat „Protecţia și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord”, precum si pentru modele digitale ale terenului (DTM), modele digitale ale suprafeței (DSM) și ortofotoplanuri.

“Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar în primul rând pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât și pentru susținerea unor lucrări topografice și cadastrale pe suprafețe extinse. Astfel că suprafețele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure printre altele: o suprafață de plajă destinată șezlongurilor de 70% și o zonă de plajă pe nisip de 30% și să asigure zona de intervenție, fâșia cu lățimea de 5 m de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare şi ecologizare mecanizată de către utilajele A.B.A.D.L. Astfel, vom avea dovezi în ceea ce privește respectarea acestor prevederi și vom veni în spijinul tuturor instituțiilor abilitate, vom oferi aceste fotografii și Corpului de Control al Ministerului Turismului pentru a aplica măsurile și sancțiunile corespunzătoare. Măsurătorile au început cu zona Mamaia – Năvodari, dar acestea vor fi efectuate pe întreg litoralul, de la Năvodari la Vama Veche. Astfel vom avea probe concludente despre cine și cum eludează prevederile legii. Fotografia aeriană este un instrument util atât pentru insepctorii A.B.A.D.L. care merg pe teren, dar este un sprijin pe care îl oferim tuturor instituțiilor abilitate, care vor să facă verificări în ceea ce privește respectarea măsurilor luate în această perioadă privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan BOLA.

Avand în vedere ca acest sistem include receptor incorporat si receptioneaza corectii ROMPOS (sistem românesc de determinare a poziției prin care se asigură poziționări precise în sistemul de referință și coordonate europene) rezulta o marjă de eroare în măsurători de până la 2 cm, respectiv 5 cm în realizarea ortofotoplanurilor.