Mandat european de arestare, pus în executare de poliţişti

În cursul zilei de astăzi, poliţişti din cadrul Poliției municipiului Medgidia au depistat un bărbat, de 26 de ani, din municipiul Constanța, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile norvegiene.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de proxenetism, faptă comisă pe teritoriul Norvegiei.

Bărbatul a fost predat către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, fiind reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța.

La data de 8 octombrie a.c., acesta va fi prezentat Curții de Apel Constanța în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă, urmând a fi predat autorităţilor norvegiene.

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști

La data de 6 octombrie a.c., în jurul orei 11.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Hârșova au identificat un bărbat, de 29 de ani, care a condus un autoturism pe strada Gropilor din orașul Hârșova, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

La data de 6 octombrie a.c., în jurul orei 19.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Hârșova au identificat un bărbat, de 51 de ani, care a condus un autoturism pe strada Viitorului din satul Miorița în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În ambele cauze au fost întocmite dosare de cercetare penală.

Mijloacele de transport în comun, verificate de polițiști

În perioada 5-6 octombrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier și ai Biroului Rutier Constanța au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020, fiind verificate mijloacele de transport în comun atât de pe raza municipiului Constanța, cât și a județului.

Polițiștii au controlat peste 50 de operatori de transport persoane, totodată fiind verificate aproximativ 150 de persoane.

În urma activităților, au fost aplicate 63 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 25.000 de lei, dintre care 22 la Legea 55/2020.

Activități preventive desfășurate de polițiști

În cursul zilei de ieri, 5 octombrie, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Secției 3 Poliție Constanța, împreună cu jandarmi din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat activități de prevenire a infracțiunii de înșelăciune prin metoda Accidentul.

În astfel de cazuri, autorii apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate, solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.).

În acest context, polițștii au transmis cetățenilor să apeleze numărul unic de urgență 112, ori de câte ori primesc telefoane de la persoane necunoscute, care cer sume de bani, sub pretextul că o rudă de-ale acestora ar fi fost implicată într-un accident rutier.

În cazul în care se confruntă cu o astfel de situație, polițiștii vă sfătuiesc:

– probați veridicitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a rudelor, cunoștințelor, care vă pot oferi informații suplimentare și nu aveți încredere în persoane străine, oricât de binevoitoare ar părea. Escrocii mizează tocmai pe reacția de moment, cu un impact emoțional puternic.

– nu dați sau nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid, unor persoane necunoscute!

– nu furnizați informații despre membrii familiei dumneavoastră sau alte date cu caracter personal, indiferent de calitatea invocată de interlocutor.