LA NIVEL NAȚIONAL SUNT AȘTEPTAȚI LA VOT PE DATA DE 16 NOIEMBRIE PESTE 18 MILIOANE DE VOTANȚI

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați pe data de 16 noiembrie la urne. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00 – 21.00. Cetățenii trebuie să aibă în vedere câteva aspecte legate și de respectarea legii cu privire la modalitatea de a vota.

Românii din țară au la dispoziție 18.550 de secții de votare pentru a-și exprima opțiunea în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2014. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, pentru cetățenii României din afara granițelor au fost organizate 294 de secții de votare . Cetățenii au de ales dintre cei doi candidați care în urma rezultatelor din primul tur au fost cei mai votați în cursa electorală pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Vă puteți exercita dreptul de vot în baza:
cărţii de identitate;
cărţii electronice de identitate;
cărţii de identitate provizorie;
buletinului de identitate;
paşaportului diplomatic;
pașaportului diplomatic electronic;
pașaportului de serviciu;
pașaportului de serviciu electronic;
carnetului de serviciu militar – în cazul elevilor din școlile militare.

Cum decurge procesul de vot?
După ce vă prezentați actul de identitate, în baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, președintele sau membrul biroului electoral al secției de votare desemnat de acesta vă încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Votați separat în cabine închise, și aplicați ştampila înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care doriți să îl votați.

Pentru cei ce nu respectă legea prezentă în regulament, riscă amenzi drastice:
1. Pentru înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate, sau care refuză să semneze în lista electorală ori în tabelul electoral în care este înscris pentru primirea buletinului de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, amenda este între 4.500 și 10.000 de lei;
2. Dacă veți citi cu voce tare opțiunea exprimată pe buletinul de vot, amenda este de la 1.000 lei, la 2.500 de lei;
3. Împiedicarea exercitării drepturilor electorale – împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;
4. Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.