Jandarmii au descoperit peste 12.000 de articole pirotehnice comercializate ilegal

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța au depistat în perioada sărbătorilor de Crăciun, în municipiul Constanța, peste 12.000 de articole pirotehnice (în greutate totală de aproape 70 kg) comercializate fără respectarea prevederilor legale.

În perioada 24.12 – 29.12.2022 jandarmii constănţeni, pe lângă celelalte activităţi specifice derulate, au verificat şi materialele pirotehnice de divertisment scoase la vânzare în această perioadă a anului de către comercianţii autorizaţi, constatatându-se cu această ocazie mai multe abateri de la litera legii.

Au fost identificate astfel produse pirotehnice din categorii care nu sunt permise a fi deţinute sau comercializate conform prevederilor legii 126/1995, precum şi încercări ale unor comercianţi de a ascunde acest lucru prin lipsa etichetei în limba română sau prin lipirea unei etichete false, pentru a le încadra într-o categorie permisă de lege.

De asemenea, au fost reţinute şi produse permise a fi comercializate dar care nu aveau instrucţiunile de utilizare în limba română, nerespectând astfel prevederile legii 126/1995 (Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor).

Jandarmii au întocmit acte de sesizare pentru toate faptele constatate, urmând ca cercetările să fie continuate de către organele de poliţie abilitate de lege în acest sens.
Cu această ocazie le atragem atenţia atât comercianţilor cât şi potenţialilor cumpărători ai acestor produse pirotehnice de divertisment să se asigure că acestea sunt etichetate şi încadrate corect într-o categorie permisă a fi comercializată, deţinută sau utilizată.