Arhive

IZVORUL TĂMĂDUIRII, PRAZNIC ÎNCHINAT MAICII DOMNULUI

În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Praznicul este închinat Maicii Domnului și demonstrează rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Creștinii se adună la biserică pentru a lua apă sfințită despre care se crede că are puteri tămăduitoare.

Creștinii ortodocși din Medgidia s-au adunat în număr mare la biserici. Cu toții au participat la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.

Potrivit tradiţiei, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului unde a întâlnit un bătran orb care i-a cerut să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”. Acesta a ascultat sfatul Fecioarei, a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea și i-a spălat fața. Din acel moment omul a început să vadă. De-a lungul timpului, apa izvorului a vindecat multe boli si a tămăduit diferite răni și suferințe. În acest sens oamenii cred că aghiasma sfințită de Izvorul Tămăduirii are puteri miraculoase.

Preoții le-au vorbit credincioșilor despre importanța acestei zile sfinte.

Potrivit tradiției populare în unele zone ale țării, de Izvorul Tămăduirii tinerii adolescenți fac un legământ juvenil în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii trec prin mai multe momente rituale și schimbă un colac sau alte obiecte cu valoare simbolică. De asemenea se crede că oamenii care beau aghiazmă sfințită de Izvorul Tămăduirii vor fi sănătoși tot anul.