Întrebare adresată ministrului Carol Eduard NOVAK de către Senatorul AUR, Sorin Cristian MATEESCU

Prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022, întrebarea adresată Ministrului Sportului are drept obiect: situația în care fostului mare fotbalist, Stelian Carabaș, i s-a îngrădit dreptul de a candida la funcția de Președinte al Asociației Județene de Fotbal Constanța.

Sorin-Cristian Mateescu, senator AUR:
“Domnule ministru vă prezint mai jos un caz care a fost tratat cu superficialitate de autorităţile publice din județul Constanța cât și cele din subordinea dumneavoastră.
Președintele Asociației Județene de Fotbal Constanța, Lucian Cârjă, împreună cu secretarul general al Asociației, consilier județean PNL, Guteanu Stere, au stabilit fără votul Adunării Generale, criteriile și condițiile de a participa la alegerile pentru funcția de președinte din data de 02.07.2022. Conform adresei oficiale transmise presei și autorităților publice, alegerea şi mandatul preşedintelui trebuie să îndeplinească condiția să fi avut un rol activ în cadrul fotbalului asociație (ca jucător sau ca oficial în cadrul FRF/LPF/AJF/AMFB sau structuri sportive) pentru cel puțin 2 ani în ultimii 5 ani anteriori datei la care este propus ca și candidat. Dovada îndeplinirii acestei condiţii se face cu o declaraţie pe proprie răspundere, legalizată la notar.
Se pune întrebarea, dacă dumneavoastră ca și ministru al sportului credeți că nu mai poate candida nimeni că trebuie să ai între doi și cinci ani la conducerea unui club de fotbal ? Adică, fostele glorii ale fotbalului constănțean, național și internațional nu au dreptul de a candida pentru că aceste două persoane, incompatibile, taie și spânzură dintrun birou de la subsolul Direcției Județene de Sport și Tineret Constanța?
Oare domnul secreter al Asociației Județene Guteanu Stere nu se află în incompatibilitate, fiind în același timp și consilier județean PNL și totodată secretar în Comisia pentru Educație, Sport, Turism și Tineret?
Vă mulţumesc.
Solicit răspuns în scris și verbal/oral .​

Senator AUR de Constanța
Sorin Cristian MATEESCU