HÎDÎRLEZ 2022 – Festival înscris în patrimoniul UNESCO

Festivalul HÎDÎRLEZ 2022, înscris în patrimoniul UNESCO, vine cu o ofertă de nerefuzat: mâncare, muzică, dans, jocuri și sporturi tradiționale, ateliere creative și meșteșugărești și celebrează venirea verii. Mangalia va găzdui între 7-8 mai 2022, pe Plaja Turqoise din Venus, Festivalul Internațional Hîdîrlez, aflat la cea de-a 7-a ediție. Festivalul istoric renăscut este organizat și realizat de UNIUNEA DEMOCRATĂ TĂTARĂ cu sprijinul si finantarea Ministerului Culturii.

Festivalul se va bucura de jocurile si sporturile traditionale inscrise in lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii a UNESCO, mancare si muzica traditionala, film turcic, ateliere creative si mestesugaresti.

In cadrul festivalului vom lansa cartea Toguzkumalak, un joc istoric intelectual turcic si Revista Dobrogeana nr.14, ediţie specială pentru Hîdîrlez si vom avea onoarea de invitati speciali si deosebiti nationali si internationali.

a declarat Belgin Naim, președintele Uniunii Democrate Tătare din România

Există mai multe variante în privința originii lui Hızır și a sărbătorii Hıdırelezului, iar una dintre acestea spune că Hîdîrelez aparține culturilor mesopotamiene și anatoliene, iar altele că aparține culturii turce pre-islamice din Asia Centrală. Deşi sursa este imposibil de identificat cu acurateţe termenul este din limba araba pe filiera tătară şi turcă, Hîdîr=Verde, cu sensul că natura reînvie începând cu 6 mai şi iarna îşi intră în drepturi la 17 noiembrie. La UNESCO au depus documentaţie Turcia şi Macedonia de Nord, dar se sărbătoreşte în tot bazinul Mării „Negre” şi al Mării Mediteraneene.