Arhive

Festivitate de absolvire a Promoției „General Ioan Emanoil Florescu”, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat marți, 14 iulie, la Festivitatea de absolvire a Promoției „General Ioan Emanoil Florescu” a Universității Naționale de Apărare  (UNAp) „Carol I”.

Anul acesta se împlinesc 131 de ani de când această citadelă a învăţământului superior militar şi-a deschis drumul spre formare şi cunoaştere. În anul 1889, prin Înalt Decret al Regelui Carol I, era înființată, sub comanda generalului Ştefan Fălcoianu, „Şcoala Superioară de Război”, fiind a şasea școală de stat major din Europa, alături de cele din Berlin, Viena, Paris, Torino şi Bruxelles.

Universitatea Națională de Apărare  „Carol I” a pregătit, de la înființare până în prezent, 123 de promoții de absolvenți. Cea mai înaltă instituție militară de învățământ superior din țara noastră a devenit, în timp, un model instituțional şi profesional de sorginte europeană,  acționând permanent  pentru modernizarea învăţământului şi programelor de pregătire a ofițerilor Armatei României, oferind o educaţie de calitate, compatibilă cu sistemele de pregătire a personalului din armatele statelor membre ale NATO şi UE.

„Am venit, astăzi, aici, să-i cunosc pe liderii militari ai generației următoare, pe cei care vor avea ca principală responsabilitate destinele categoriilor de forțe și ale Statului Major al Apărării și, de ce nu, am venit să-l cunosc pe viitorul șef al Apărării!

În calitate de ministru al apărării naţionale, vă cer, dragi absolvenți ai promoției „General Ioan Emanoil Florescu”, să puneți Poporul, Patria și Armata înainte de toate. Vă cer să fiți responsabili și să deveniți acei lideri pe care ați dorit să-i aveți! Luați modelul pe care vi l-ați construit și transpuneți-l în practică”, a declarat ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă.

La finalul discursului, ministrul apărării naționale i-a felicitat atât pe ofițerii absolvenți, cât și pe reprezentanții corpului profesoral din cadrul Universității Naționale de Apărare, mulțumindu-le pentru eforturile depuse, subliniind că „întotdeauna, campionul ar trebui să urce pe podium alături de antrenorul său, întrucât, performanța este aproape imposibil de realizat fără îndrumare și fără o pregătire temeinică. Aceste deziderate, fac ca instituția militară să fie cea mai respectată instituție din România, rolul acesteia în societate fiind unul de necontestat”.

Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, i-a felicitat, la rândul său, pe absolvenți și le-a transmis să nu uite că sunt formați de o instituție de pregătire militară fundamentală a statului român și că au datoria patriotică și morală de a servi statul român.

„Misiunea noastră supremă este aceea de a apăra independența, suveranitatea și integritatea teritorială a României. Când vă veți întoarce în structurile operative ale Armatei României dovediți că pentru ceea ce v-ați pregătit, ați reușit pe deplin: ați devenit lideri militari, în plenitudinea înțelesului expresiei de comandant militar. Este esențial ca prin comportament, să realizați o emulație în cadrul organizației, să fiți modele față de camarazii dumneavoastră. Căutați să fiți întotdeauna acolo unde instituția are nevoie de dumneavoastră” le-a transmis șeful Statului Major al Apărării absolvenților promoției 2020 a UNAp.