Durerea este o experienţă cunoscută de majoritatea oamenilor, indiferent de starea materială, vârstă, sex. Joacă un rol esenţial în viaţa noastră și ne permite să identificăm factorii şi situaţiile cu efect dăunător. Și dacă pentru cele mai multe persoane durerea constituie un simptom al unei afecţiuni, specialiștii susțin că aceasta nu este o regulă valabilă întotdeauna.
În ultimii ani medicina a început să recunoască faptul că durerea cronică constituie o boală de sine stătătoare. Se traduce printr-o stare de disconfort, o acuză subiectivă a pacientului, care descrie ceea ce simte. În mod clasic durerea este percepută ca un semn al bolii şi reprezintă cel mai frecvent motiv de prezentare la medic. Specialiștii spun că durerea furnizează date importante pentru diagnosticul pozitiv şi este folosită pentru evaluarea răspunsului la tratament.
Cauzele durerii sunt extrem de numeroase. Poate porni de la o banală colică și ajunge până la dureri severe de tip neoplazic. Potrivit OMS, există trei trepte de tratament cu analgezice în funcţie de trei tipuri de durere: uşoară, moderată şi severă. Dr. Rodica Tănăsescu ne vorbeşte despre cele 3 stadii de pe „scala durerii”, un instrument mental care încearcă să determine intensitatea și necesitatea tratamentului.
Tratamentul se realizează individualizat pentru fiecare pacient în funcţie de sursa durerii şi de tipul acesteia. Spre exemplu, pentru o durere cronică cum ar fi cea neoplazică ce corespunde stadiilor finale ale cancerului nu se poate administra tratament decât în vederea ameliorării calităţii vieţii pacientului. În acest context specialiștii recomandă ca pacienții să se prezinte de urgență la medic încă de la apariția primelor simptome de disconfort.
Leave a Reply