DGASPC Constanța a organizat o masă rotundă cu tema “Ziua Mondială împotriva traficului de persoane”. Evenimentul a marcat, astfel, “Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane”.
Au participat membrii Echipei Intersectoriale Locale la nivelul județului Constanța (DGASPC Constanța, ISJ Constanța, CJRAE Constanța, IPJ etc.), reprezentanți din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și reprezentanți din cadrul O.N.G.-urilor partenere. În cadrul mesei rotunde s-au stabilit modalități de lucru mult mai eficiente între DGASPC Constanța și autoritățile competente în vederea soluționării cât mai rapide a cazurilor de trafic de persoane dar și de violență care ajung în atenția specialiștilor.
Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane este marcată, în fiecare an, pe data de 30 iulie și a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a crește gradul de conștientizare a situației victimelor traficului de ființe umane și promovarea protecției drepturilor acestora.
Traficul de persoane reprezintă o infracțiune prin care sunt exploatați copii, femei și bărbați în diferite scopuri, inclusiv prin muncă forțată. În anul 2003, Biroul pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC) a adunat informații despre 225.000 de victime ale traficului de persoane detectate la nivel mondial.
Serviciul de Intervenție în Situații de Trafic, Migrație, Repatrieri, Exploatare și Asistență Stradală din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a înregistrat și a intervenit, în perioada ianuarie-iunie a anului curent, s-a sesizat în 47 de situații de exploatare prin muncă a unor minori cu vârste de până la 17 ani.
De asemenea, Echipa Intersectorială Locală a intervenit, în perioada menționată anterior, în șase alte situații de exploatare prin muncă a minorilor, dintre care o sesizare nu s-a confirmat.
Echipa Intersectorială Locală funcționează conform HG 49/2011 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind prevenirea și intervenția în echipă multidisciplinară și în rețea în situațiile de violență asupra copilului și de violență în familie, și a Metodologiei de intervenție multidisciplinară și interinstituțională privind copiii exploatați și aflați în situații de risc de exploatare prin muncă, copiii victime ale traficului de persoane, precum și copiii români migranți victime ale altor forme de violență pe teritoriul altor state.
Leave a Reply