Acasă Stiri Eveniment „DEŞTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!” A FOST ALES CA IMN NAȚIONAL IMEDIAT DUPĂ REVOLUŢIA DIN...

„DEŞTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!” A FOST ALES CA IMN NAȚIONAL IMEDIAT DUPĂ REVOLUŢIA DIN DECEMBRIE 1989

15
0

Imnul de stat este un cântec bărbătesc, solemn şi a apărut odată cu formarea statelor naționale. De obicei acesta este adoptat oficial ca simbol al unității şi reprezintă o melodie triumfală menită să ne ajute să ne simțim mai patrioți. Din 1862 până în prezent, România a avut şase imnuri naţionale.

Ideea unui imn national a aparut în prima parte a veacului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor oficiale la care participau domnitorii români. Primul imn a apărut a apărut în anul 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În anul 1953, în plină sovietizare a României, imnul „Zdrobite cătușe” a fost inlocuit cu „Te slăvim, Românie!” pe versuri de Eugen Frunză și Dan Deșliu.

În anul 1975 imnul naţional al României a fost din nou schimbat. Ceaușescu și-a dorit o altă melodie, mai puțin stalinistă. Așa au ajuns românii să cânte „Pe-al nostru steag e scris Unire”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu. În anul 1977 noul Imn al Republicii Socialiste România a devenit „Trei culori cunosc pe lume”, imn care a fost intonat până la sfârşitul anului 1989.

Versurile imnului national actual al României apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor.

Am vorbit cu oamenii. Cunosc aceștia care este însemnătatea unui imn de stat? Dar câte imnuri a avut țara noastră?

Pe 29 iulie 1848, “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deşteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, ca imn naţional al României și consacrat prin Constituţia din 1991.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.