Arhive

DENIILE PREGĂTESC SUFLETUL SĂ ÎNTÂMPINE SFÂNTA ŞI MAREA SĂRBĂTOARE A ÎNVIERII

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare. În această perioadă în fiecare seară se săvârşesc deniiile. Cele mai profunde, mai frumoase şi mai înălţătoare slujbe, care au apărut odată cu creştinismul. Ele sunt pline lumină şi hrană duhovnicească pentru urcuşul interior al sufletului spre marea şi sfânta sărbătoare a Învierii Domnului. Cuvântul „denie“ vine de la slavonescul „vdenie“ şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. S-a păstrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Săptămâna Patimilor, deoarece ele se săvârşesc sears. Astfel, luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturghia darurilor mai înainte sfinţite.

În Joia Mare, se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia, iar Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte slujba Sfântei Liturghii.

Săptămâna Patimilor, este o săptămână sfântă, binecuvântată, în care postul trebuie ținut strict, iar pregătirile de Paște făcute ca la carte. Se spune că în noaptea Învierii porțile cerurilor se deschid, iar cei care nu dorm și își pun dorințe arzătoare le vor vedea împlinite. Așa sună una dintre superstițiile legate de marea sărbătoare. Preoții spun că de Paște nimeni nu trebuie să fie trist. Bucuria este sentimentul pe cât de unic, pe atât de predominant.

Sărbătorile de Paște înseamnă respectarea tradițiilor străvechi, care s-au păstrat de mii de ani. În același timp, Învierea Domnului oferă fiecărui creștin prilejul de a se întoarce către sine, de a dobândi pacea interioară și curățenia exterioară.