COLEGIUL NAȚIONAL „KEMAL ATATURK” DIN MEDGIDIA OFERĂ HRANĂ ELEVILOR

Colegiul Național „Kemal Ataturk” din Medgdia se mândrește cu o cantină în cadrul căreia copiii au acces la hrană sănătoasă. Din păcate însă celelalte unități de învățământ nu au parte de aceleași condiții. Statisticile arată că trei din zece tineri suferă de exces ponderal și unul din zece a depășit deja pragul obezității. Fiecare şcoală ar trebui să aibă o cantină în care elevii să poată mânca la prânz o masă caldă. Asta susțin specialiștii care sunt susținuți de cei mai mulţi dintre părinţi. În acest moment, doar micuţii de la unele grădiniţe, elevii de la step by step. cei aflaţi la internate sau la școlile private beneficiază de o masă la prânz. Însă, toate contra-cost. Statul român oferă gratuit doar un corn, lapte şi un măr.

Cei mai mulți elevii preferă sandwich-urile, cipsurile sau kebabul. Chiar dacă prin lege este interzisă comercializarea acestor produse în școli, copiii le pot procura cu ușurință de la chioșcurile amplasate în apropierea unităților de învățământ. În lipsa unor cantine școlare tentația este mare, astfel că tinerii mănâncă fast food aproape zilnic

La cantina Colegiului Național „Kemal Ataturk” din Medgdia elevii de la internat mănâncă sănătos în fiecare zi. Meniurile sunt diversificate, iar condițiile sunt bune.

Cantina funcționează de la înființarea unității de învățâmânt. Reprezentanții colegiului spun că scopul principal este de a-i obişnui pe copii să mânănce sănătos. La „Kemal Ataturk” masa este gratuită.

Copiii nu sunt greu de mulțumit. Și pentru că știu să facă diferența între gustos și hrănitor unii dintre ei apreciază mai mult mâncarea de la cantina școlară.

Parlamentarii români au în dezbatere un proiect prin care elevii ar urma să primească, pe banii statului, o masă caldă la prânz. Din păcate însă, acesta nu a trecut de stadiul de propunere. Cât de necesară este aplicarea unui asemenea proiect?

La ultima evaluare făcută de medicii Direcției de Sănătate Publică se confirmă faptul că alimentația elevilor este nesănătoasă. Statisticile arată că trei din zece tineri suferă de exces ponderal și unul din zece a depășit deja pragul obezității.