Arhive

CAUCIUCURILE DE IARNĂ NU SUNT OBLIGATORII DE LA 1 NOIEMBRIE

Pe măsură ce iarna se apropie, şoferii sunt tot mai confuzi cu privire la montarea cauciucurilor de iarnă. Deşi toată lumea ştie că acestea sunt obligatorii de la 1 noiembrie, realitatea este însă alta: obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

Conform Ordonanţei de Guvern nr. 5 din 2011 şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Însă indiferent de perioada calendaristică. Reprezentanții Poliției Rutiere informează că acestea nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie, cum afirmă majoritatea șoferilor.

Amenda pentru nerespectarea prevederilor legale este de la 9 la 20 de puncte şi este cuprinsă între 810 lei şi 1.800 lei. Sancţiunea contravenţională este însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare.

Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă mult mai mare şi potrivit legii va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.