CAMPANIE DEZINSECȚIE, DERATIZARE ȘI DELARVIZARE ÎN MEDGIDIA – ETAPA A II – A

Primăria Municipiului Medgidia vă informează că, în perioada 05 – 06 iulie 2021, în intervalul orar 08.00 – 16.00 și 21.00 – 04.00, se va desfășura cea de-a doua parte a campaniei de deratizare, dezinsecție și delarvizare în municipiul Medgidia și zonele limitrofe.


În cadrul campaniei vor fi prestate următoarele servicii:
• SERVICII DE DERATIZARE EXTERIOR – Substanța utilizată este VARAT PASTA, având substanță activă Brodifacoum, folosit pentru combaterea rozatoarelor (șoareci, șobolani) grupa TP 14;


• SERVICII DE DEZINSECȚIE EXTERIOR – Substanța utilizată este Cymina Plus, având substanță activă cypermethrin, tetramethrin, piperonyl butoxide, folosit pentru combaterea insectelor adulte – grupa principală 3, tip produs 18;


• SERVICII DE DELARVIZARE – Substanța utilizată este Vectobac WG, având substanță activă bacillus thuringiensis, folosit pentru combaterea larvelor – grupa principală 3, tip produs 18.
Produsele menționate se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar – umană de Ministerul Sanătății și fac parte din grupele Xn (gr. III) și Xi (gr.IV) de toxicitate.


Acțiunea se desfășoară în conformitate cu prevederile OMS 119/2014 și cu recomandările Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie Cantacuzino, privind activitățile de dezinsecție la nivel comunitar.


În perioada menționată, rugăm parinții să supravegheze copiii pentru a nu intra în contact cu substanțele raticide și de asemenea posesorii de animale să ia toate măsurile necesare pentru evitarea eventualelor accidente.


În caz de ingerare accidentală se recomandă prezentarea de urgență la medic pentru a stabili antidotul în funcție de substanță folosită (producătorul recomandă VITAMINA K1).


Măsurile de protecție recomandate pentru activitatea de dezinsecție sunt următoarele:
• substanțele utilizate la activitatea de dezinsecție exterior sunt toxice pentru albine și slab toxice pentru animalele cu sânge cald;
• copiii vor fi supravegheați de părinți pentru a nu ajunge în raza de acțiune a aparatului generator de ceață rece sau caldă;
• pentru persoanele vârstnice și cele astmatice sau cardiace se recomandă ca pe durata efectuării dezinsecției, să evite ieșirile și să păstreze o distanță de 50 de metri de raza de acțiune a aparatelor;
• pentru animale și păsări, nu se impun măsuri de protecție.

În cazul în care intervin condiții meteorologice nefavorabile desfășurării campaniei sau alte cauze care vor impiedica desfășurarea acesteia, perioada de efectuare a activităților va fi prelungită.


Deținătorii familiilor de albine sunt rugați ca, în perioada menționată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării familiilor de albine din municipiu.


Prima parte a acțiunii de deratizare, dezinsecție și delarvizare s-a desfășurat în perioada 20 – 25 mai 2021 și a vizat întregul municipiu Medgidia.