Bolnavii de cancer nu vor mai fi discriminați

Bolnavii de cancer nu vor mai fi discriminați – atunci când vor dori să beneficieze de o asigurare sau să-și facă un credit pentru a avea o viață mai bună.

Proiectul de lege pentru garantarea dreptului pacientului de a fi „uitat” a primit VOT POZITIV în Comisia de Muncă din Camera Deputaților.

“Bolnavii de cancer nu vor mai fi discriminați atunci când vor dori să beneficieze de o asigurare sau să-și facă un credit pentru a avea o viață mai bună.

Acesta este un proiect pe care l-am inițiat alături de mai mulți colegi, la propunerea Nicoletei Pauliuc, pentru ca pacienții care au trecut prin această boală să aibă dreptul la a fi „uitați”, când la bănci sau la anumite instituții de asigurări li se cer documente medicale din trecut. În acest moment, foarte mulți dintre oamenii vindecați nu pot să-și facă o asigurare de viață sau un credit pentru că au avut ghinionul să aibă această boală.

Am propus ca dacă au trecut 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic, iar pentru minori 5 ani, să aibă dreptul de a fi „uitați” – adică să poată refuza furnizarea actelor medicale ce țin de această afecțiune.

În Europa avem peste 12 milioane de persoane care s-au vindecat de această maladie, inclusiv aproximativ 300.000 de copii. Aceștia merită să aibă dreptul la o viață normală, fără discriminări și obstacole din partea unor instituții financiare.

Proiectul de lege vine și în sprijinul Planului Național de Combatere a Cancerului, lansat la începutul anului de Președintele, Klaus Iohannis.

Sper să fie votat cât mai rapid de Parlament și acești oameni să trăiască o viață lungă și împlinită.”

Raluca Turcan, deputat PNL