BILANȚUL ACTIVITĂȚII LA GRUPAREA MOBILĂ DE JANDARMI „TOMIS”

Joi, 18 ianuarie a.c., s-a desfăşurat activitatea de evaluare a Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa. La această activitate au participat prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, colonelul Mihai Cristian din partea I.G.J.R., primarul municipiului Constanţa, domnul Decebal Făgădău, comandanţii structurilor M.A.I., M.Ap.N., S.R.I. şi S.T.S., Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din judeţul Constanţa, şefii parchetelor de pe langă Curtea de Apel şi de pe lângă Tribunalul Constanţa şi o parte din personalul grupării.

 

În anul 2017, în baza competenţelor stabilite prin lege, în domeniul ordinii şi siguranţei publice, unitatea noastră a gestionat misiunile plecând de la necesitatea creşterii siguranţei cetăţeanului, prevenirii şi combaterii mai eficiente a infracţionalităţii, în special pe cele din sfera faptelor stradale.

 

Ordinea şi siguranţa publică
Anul trecut, Gruparea de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanţa a executat un număr de 3420 misiuni, rezultând o medie de nouă misiuni desfăşurate zilnic, din care exemplificăm: 640 misiuni de asigurare a ordinii publice, 1543 misiuni de menţinere a ordinii publice şi 788 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi punerea în executare a 425 mandate de aducere emise de către organele de urmărire penală, din judeţul Constanţa către alte judeţe din ţară.

 

Asigurarea ordinii publice
Concomitent cu executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice, efectivele unităţii au executat un număr de 640 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică; 52 manifestări sportive, 174 manifestări cultural-artistice, religioase şi promoţionale cu participarea unui public numeros, 38 manifestări de protest, din care exemplificăm:
Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia la manifestarea sportivă „Raliul Deltei”, -peste 10.000 de persoane; concertul „FORZA ZU”, unde au participat peste 70.000 de persoane; Festivalul Neversea-50.000 persoane; Concertul Europa FM: -;“Zilele Marinei Române”, eveniment organizat de Comandamentul Flotei, în ziua de 15.08.2017 – peste 10.000 de participanţi; Hramul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei, peste 10.000 de credincioşi; Ziua Naţională a României-10.000 persoane, Revelion 2018-Piaţa Ovidiu peste 10. 000 de persoane;

 

Participarea la menţinerea ordinii publice în sistem integrat cu poliţia
Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în anul 2017 au fost organizate şi desfăşurate un număr de 1543 acţiuni, din care 378 misiuni de menţinere a ordinii publice pe litoralul Mării Negre, 495 misiuni de menţinere a ordinii publice executate în mediul urban, 426 acţiuni executate în pieţe, târguri şi oboare.

 

EFICIENŢA PROBATĂ PRIN REZULTATE:
Jandarmii din cadrul G..J.M. Constanţa au constatat în flagrant prin sesizare directă un număr de 529 fapte cu caracter penal, fiind identificaţi 752 făptuitori, 23 dintre aceştia minori şi 3 persoane date în urmărire.

O pondere importantă din constatări se regăsește pe linia traficului şi consumului ilicit de droguri – 330 fapte, fiind identificaţi 405 autori şi ridicate în vederea continuării cercetărilor pentru a fi predate lucrătorilor din cadrul B.C.C.O. Constanţa, 684 pliculeţe cu fragmente vegetale, muguri vegetali sau comprimate susceptibile de a avea efecte psihoactive şi 27 aparate de mărunţit substanţă vegetală.

Pe linia vânzării ilegale a produselor din tutun au fost constatate 161 fapte cu 161 autori identificaţi şi 5849 pachete de ţigări ridicate în vederea continuării cercetărilor
Totodată în anul 2017 au fost aplicate un număr de 5602 sancţiuni contravenţionale, din care 4619 amenzi, în valoare de 2.024750 lei şi 983 avertismente scrise.

 

Cooperarea interinstituţională
În anul 2017 s-au executat 788 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, din care exemplificăm: 152 cu Inspectoratul de Poliție Județean Constanţa, 254 cu Garda de Coastă, 32 cu S.R.I., 23 cu D.I.I.C.O.T. şi B.C.C.O. Constanţa, 174 cu organele administraţiei publice locale, 7 cu Serviciul pentru Imigrăei, 11 cu structurile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
De asemenea s-au executat un număr de 135 acţiuni comune cu cele cinci inspectorate de jandarmi judeţene din zona de competenţă, astfel: – I.J.J. Constanţa, I.J.J. Călăraşi, I.J.J. Ialomiţa, I.J.J. Brăila și I.J.J. Tulcea.

 

PRINCIPALELE DIRECŢII DE ACŢIUNE PENTRU ANUL 2018
Creşterea gradului de siguranţă stradală, al proprietăţii publice şi private prin participarea la executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat.
Creşterea nivelului de siguranţă în mediul rural prin continuarea desfăşurării de acţiuni comune cu inspectoratele judeţene de jandarmi, din zona de competenţă.

 

****
Exemple de fapte petrecute în anul 2017
I. Peste 300 de pastile de ecstasy şi alte droguri de risc şi mare risc descoperite de jandarmii constănţeni
În perioada 28 aprilie – 02 mai a.c., Gruparea de Jandarmi Constanţa împreună şi sub coordonarea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa a desfăşurat o serie de acţiuni de combatere a traficului şi consumului de droguri de risc şi mare risc în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, cu precădere în Mamaia.

La una dintre aceste acţiuni desfăşurată în Mamaia, pe 28 aprilie a.c., ora 21.30, jandarmii Grupării Mobile Constanţa au surprins în flagrant două persoane care încercau să comercilizeze droguri de risc și de mare risc, respectiv 307 pastile ecstasy, ciuperci halucinogene, canabis și alte substanţe psihotrope.

După cum am menţionat mai sus, în Mamaia, un echipaj de jandarmerie a observat într-o maşină doi tineri care fumau dintr-o ţigaretă confecţionată artizanal. În imediata apropiere a autovehicului se simţea un miros înţepător. Persoanelor li s-a solicitat să coboare din autoturism şi li s-a făcut controlul corporal şi al autovehicului. Asupra acestora şi în maşină au fost găsite substanţele halucinogene descrise mai sus. Sub îndrumarea unui procuror DIICOT şi poliţist din cadrul B.C.C.O. au fost întocmite actele de cercetare penală.
Pentru una dintre persoane a fost dispusă măsura arestării preventive pe durata a 30 de zile

 

II. 45 de pastile de ecstasy şi alte droguri de risc descoperite de jandarmii constănţeni

Gruparea de Jandarmi Constanţa împreună şi sub coordonarea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa a desfăşurat o serie de acţiuni de combatere a traficului şi consumului de droguri de risc în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, cu precădere în Vama Veche.

La una dintre aceste acţiuni desfăşurată în Vama Veche, pe 23 iulie a.c., ora 10.30, jandarmii Grupării Mobile Constanţa au surprins în flagrant o persoană care încerca să comercilizeze droguri de risc și de mare risc, respectiv 45 de comprimate ecstasy, canabis și alte substanţe psihotrope.

După cum am menţionat mai sus, în Vama Veche, un echipaj de jandarmerie a observat în apropierea unei terase din localitate, patru tineri care-şi confecţionau ţigarete artizanale, iar în imediata apropiere se simţea un miros înţepător. La vederea jandarmilor, persoanele au devenit agitate şi au mărit ritmul de mers. Au fost oprite şi li s-a făcut controlul corporal şi al bagajelor. Asupra D.T.F., de 24 ani, într-o jucărie de pluş au fost găsite substanţele halucinogene descrise mai sus. Sub îndrumarea unui procuror DIICOT şi poliţist din cadrul B.C.C.O. au fost întocmite actele de cercetare penală.

Pentru D.T.F.a fost dispusă măsura arestării preventive pe durata a 30 de zile.