Arhive

ANGAJAŢII CFR SE PREGĂTESC DE GREVĂ GENERALĂ

După ce pichetarea Ministerului Transporturilor, în ultimele două zile, angajaţii CFR se pregătesc de grevă generală. Declaraţia a fost făcută în exclusivitate pentru Radio Constanţa de prim-vicepreşedintele Sindicatului Mişcare Comercial Constanţa, Gheorghe Victoraş.

Reprezentanţii sindicatelor vor începe strângerea de semnături, iar greva generală este preconizată să înceapă pe 1 aprilie, după ce, la sfârşitul acestei luni, va expira şi acordul care ţine loc de contract colectiv de muncă.

Lista de nemulţumiri a ceferiştilor este lungă şi începe cu faptul că aceştia încă nu au un buget de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, care să permită declanşarea negocierilor pentru creşteri salariale.

Tocmai de aceea, convocarea, pe 18 martie, la Ministerul Transporturilor, pentru negocierea noului contract colectiv de muncă este un nonsens, spuns sindicaliştii, cât timp nu există un buget pe baza căruia să se discute situaţia financiară a salariaţilor.

Pretenţiile sindicaliştilor nu sunt mari, susţin aceştia – ei vor indexarea salariilor cu rata inflaţiei şi reaşezarea coeficienţilor de ierarhizare din grilă conform cu noile creşteri ale salariului minim pe economie.

Pentru că aceste lucruri nu s-au întâmplat, până acum, s-a ajuns la situaţii în care un impiegat de mişcare are salariul unei femei de serviciu.

Ultima creştere de lefuri la CFR a avut loc în urmă cu 6 ani şi, mai mult, scăderea de 25% a salariilor în vârful crizei economice încă nu a fost recuperată.

Sindicaliştii feroviari mai solicită eliminarea accizei la motorină, dat fiind faptul că CFR este principalul consumator la nivel naţional, sau măcar reorientarea sumelor colectate din această taxă pentru modernizarea infrastructurii feroviare.

În prezent, acciza plătită de CFR pentru motorină ajunge la principalul sau concurent – transportul rutier, mai reclamă lucrătorii feroviari.

Gheorghe Victoraş ne-a mai declarat că sindicaliştii au încercat să discute, astăzi, cu responsabilii Ministerului de Finanţe, însă aceştia au refuzat dialogul.
sursa: radioconstanta.ro
sursa foto: mersultrenurilor.ro