Arhive

Activităţi de prevenire desfăşurate la unităţi de turism

Pe durata sezonului estival, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa efectuează activităţi specifice în vederea verificării  unităților de turism, restaurante, cluburi și alte obiective.

Astfel, în perioada 13-16 iulie a.c., în staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre au fost efectuate controale în 32 de obiective de turism şi alimentaţie publică, după cum urmează: 25 de unități de turism, 2 restaurante și 5 alte obiective.

În aceste locaţii, pentru asigurarea normelor de apărare împotriva incendiilor, dar mai ales pentru preîntâmpinarea apariţiei acestora, au fost desfăşurate activităţi preventive pe timpul cărora au fost depistate 272 deficienţe și  10 obiective care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. De asemenea, au fost aplicate 258 sancţiuni, respectiv 222 avertismente şi 36 amenzi contravenţionale în valoare totală de 113.600 lei.

Dintre constatările cel mai frecvent menţionate în documentele de control, putem exemplifica:

  • neîntocmirea şi/sau neavizarea planului de intervenţie, la unele unităţi de turism;
  • nesolicitarea și neobținerea autorizației de securitate la incendiu;
  • neasigurarea angajării unui cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor;
  • nemenţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor electrice pentru iluminatul de siguranţă pentru evacuarea persoanelor în caz de incendiu, pentru marcarea hidranţilor interiori de incendiu, cât şi pentru intervenţie în încăperea centralei termice;
  • lipsa verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor existente (stingătoare), aflate în dotarea unor construcţii de turism, în conformitate cu reglementările tehnice;
  • exploatarea cu defecţiuni şi improvizaţii a instalaţiei electrice aferentă construcţiilor.

Pe timpul controalelor privind securitatea la incendiu, efectivele inspectoratului au desfășurat și

acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectarii cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Constanța, fiind verificate peste 500 de persoane.

            De asemenea, în perioada sus menționată au fost distribuite peste 2000 de materiale de informare preventivă privind modul de prevenire a cetățenilor în contextul contaminării cu noul Coronavirus în spațiile comerciale din municipiul Constanța.