ABADL a remediat problema sesizată de cetățenii din Murfatlar

Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) au reușit, în urma unei sesizări, să identifice și să rezolve problema semnalată de localnicii din Murfatlar, care se plângeau de câțiva ani de existența unui miros neplăcut în zona canalului de captare a apelor pluviale ale orașului Murfatlar.

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral s-a autosesizat și a solicitat prezența la fața locului a inspectorilor din cadrul instituției precum și a reprezentanților Administrației Canalelor Navigabile Constanța, a celor de la RAJA, a Primăriei Murfatlar și a Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatului Județean Constanța pentru depistarea unei presupuse deversări de ape uzate în canalul colector de ape pluviale care deservește localitatea Murfatlar, cu descărcare în Canalului Dunăre – Marea Neagră (CDMN).

În urma inspecțiilor efectuate în zonă pe malul drept al canalului pluvial la baza taluzului bretelei podului rutier care traversează CDMN, sensul Murfatlar-Ciocarlia, s-a observat o scurgere de apă, cu aspect limpede, de mici dimensiuni în zona conductei de alimentare cu apa, fapt pentru care au fost informați reprezentanții RAJA SA în vederea remedierii acesteia.

Pentru a identifica sursa care a dus la un aer greu respirabil în zonă, inspectorii A.B.A.D.L. au solicitat Primăriei Murfatlar curățarea a vegetației din canalul colector de ape pluviale care deservește localitatea Murfatlar și se descarcă în Canalului Dunăre – Marea Neagră. În același timp SC RAJA a excavat în mai multe porțiuni pentru a depista avaria din conducta de alimentare cu apă care a făcut ca de-a lungul timpul apa să se scurgă și să băltească pe canalul necurățat eliminând un miros insuportabil. De asemenea, în urma analizelor fizico-chimice ale probelor de apă recoltate de specialiștii Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul A.B.A.D.L. s-a stabilit că la buletinul din data de 27 mai a fost constatată evacuarea unor ape uzate neepurate, iar la o luna de zile, în data de 23 iunie a fost repetată proba de apă din zonă și s-a constatat schimbarea totală a parametrilor fizico-chimice analizați, apa evacuată pe acel canal indicând caracteristicile apropiate de apa de suprafață. În prezent se fac investigații de către inspectorii A.B.A.D.L. și cei ai Gărzii de Mediu privind depistarea sursei de poluare.

Concluzia care a rezultat până în prezent a fost că cel mai probabil sursa ar fi o avarie a conductei în zona de subtraversare a căii ferate dearece la golirea căminului de vane s-a observat o scurgere pe conducta de protecție a acesteia. În consecință reprezentanții RAJA SA au hotărât realizarea unui by pass pentru izolarea segmentului presupus avariat.

“Specialiștii Inspecției Bazinale de Apă din cadrul A.B.A.D.L. au impus măsuri imediate de remediere necesare pentru stoparea scurgerii de apă de la conducta de apă potabilă și salubrizarea/decolmatarea și taluzarea canalului colector de ape pluviale care deservesc localitatea Murfatlar de către Primăria Murfatlar, măsuri care au fost duse la îndeplinire. Evoluția acestui fenomen care se pare că datează de mai bine de 15 ani este ținută în continuare sub observație și în perioada următoare de către inspectorii A.B.A.D.L.,”, a declarat directorul A.B.A. Dobrogea-LitoralBogdan Bola.