Arhive

135 de ani de la înfiinţarea primei unităţi militare din Dobrogea – cum a evoluat de-a lungul timpului

La sediul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti a avut loc, vineri, o serie de manifestaţii cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la înfiinţarea primei unităţi militare din Dobrogea. Evenimentul a fost văzut cu entuziasm şi bucurie, participând zeci de copii, care au avut ocazia de a ţine în mâini, pentru prima oară, un pistol „adevărat“.

Bucurie, chicoteli şi mulţi copii – aşa s-a putut descrie, vineri, atmosfera de la Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti din Constanţa.
 Zeci de copii de la mai multe şcoli din municipiu au venit, cu mic, cu mare, la ceremonia prilejuită cu ocazia a 135 de ani de la înfiinţarea Diviziei Active Dobrogea. În acest context, cei mici au putut vedea armamentul militarilor constănţeni, au stat de vorbă cu aceştia, au ţinut în mână un pistol şi au purtat, pentru câteva minute, vestele antiglonţ ale militarilor. 
„Cel mai mult mi-a plăcut când am ţinut pistolul în mână, a fost un moment frumos. Vreau să devin şi eu militar”, a spus, emoţionat, Manuel Cristian S., de nouă ani. 
 
135 de ani de istorie 
Pe 22 februarie 1879, trupele române dislocate în Dobrogea au format prima mare structură de forţe terestre din această provincie. Marea unitate nou creată a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea, iar la comanda acesteia a fost numit generalul de brigadă George Angelescu, care s-a stins în Războiul de Independenţă din 1877-1878. În anul 1903 i s-a schimbat denumirea în Divizia 9 Infanterie. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale armatei române din secolul XX. Contribuţia cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unităţi terestre de bază ale armatei române. În primul Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la operaţia de la Mărăşeşti, ducând lupte grele de apărare în sectorul cel mai greu încercat, printre care satul şi gara Mărăşeşti. Pentru a aminti peste veacuri imensul sacrificiu al ostaşilor dobrogeni şi rolul important pe care l-a avut această mare unitate în isto-rica bătălie, la aniversarea a 40 de ani de la celebra bătălie a Mărăşeştilor, Divizia 9 Infanterie a primit denumirea onori-fică de „Mărăşeşti”. 
„Brigada 9 Mecanizată a organizat o serie de manifestări militare, dedicate împlinirii a 135 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de forţe terestre din Dobrogea, care purta numele de Divizia Activă Dobrogea la acea perioa-dă. Ulterior, datorită transformărilor care au avut loc de-a lungul timpului în structurile armatei, aceasta a căpătat denumirea de Divizia 9 Infanterie, care s-a evidenţiat în mod deosebit cu ocazia campaniei din 1916 în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, fapt pentru care, ca o recunoaştere a vitejiei ostaşilor acestei mari unităţi dobrogene, i s-a acordat denumirea onorifică de Mărăşeşti”, a precizat colonelul Adrian Soci, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti.
 
„În semn de respect şi consideraţie“
Pe 1 octombrie 2009 a fost constituită, în garnizoanele Constanţa, Murfatlar, Medgidia şi Topraisar Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti. În semn de respect şi consideraţie faţă de înaintaşi, marea unitate a primit denumirea onorifică Mărăşeşti şi duce mai departe gloria, eroismul şi onoarea militarilor dobrogeni. 
„Apoi, în 2009 s-a înfiinţat Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti, care a preluat tradiţiile acelei mari unităţi dobrogene, tradiţii care pe noi, personalul activ, ne fac mândri şi suntem fericiţi că avem ocazia să ne cinstim eroii în acest mod. Este o zi emoţionantă. Am pregătit Ziua Porţilor Deschise, am invitat mai mulţi elevi de la şcolile din Constanţa, pentru a le prezenta tehnica cu care lucrăm noi, atât cea de luptă cât şi armamentul”, a continuat colonelul. 
sursa: CugetLiber.ro