Arhive

Ziua internațională a muzeelor sărbătorită pe 18 mai.

Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai, are o lungă tradiţie, fiind iniţiată de către Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) și organizată pentru prima dată, în anul 1977.


“Muzeele reprezintă o infinită sursă de inspirație și de cunoaștere. Fie că vorbim de istorie și evenimentele care ne-au influențat evoluția, fie că vorbim despre artă sau știință, muzeele sunt străjerii de neclintit, veșnici apărători și protectori ale unor valori de o inestimabilă importanță.
Misiunea permanentă a acestor instituții de cultură, în conservarea și protejarea acestor valori, ne responsabilizează și ne face să conștientizăm datoria pe care o avem în a ne proteja patrimoniul istoric și de a ne promova impresionanta moștenire culturală dobrogeană.
Acum, după o lungă perioadă de restricții, cred că fiecare dintre noi, prețuim mai mult o simplă vizită la muzeu și ocazia pe care ne-o oferă aceste instituții, de a ne încărca spiritual, indiferent că suntem iubitori de artă, dornici de cunoaștere sau pasionați de istorie. Îmi doresc ca această zi să fie un prilej de a reflecta asupra rolului esențial al acestor instituții de cultură, în educația copiilor noștri și în dezvoltarea societății.
Cu ocazia , transmit un sincer și călduros , tuturor muzeografilor, lucrătorilor din muzee, oamenilor de știință și iubitorilor de cultură! Sunteți principalii protectori ai moștenirii culturale! Vă mulțumesc și vă doresc să vă continuați activitatea, cu aceeași dăruire și pasiune! Am convingerea că foarte curând, ne vom putea bucura din nou de un timp prețios dedicat culturii!” – Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.