Arhive

VOLUNTARII DIN CADRUL LICEULUI TEORETIC „NICOLAE BĂLCESCU” DIN MEDGIDIA AU OFERIT SFATURI DE PRIM AJUTOR COLEGILOR

O nouă activitate extrașcolară desfășurată în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. Este vorba despre proiectul „S.O.S./112 – Acordarea primului ajutor, salvează viața” care face parte din cadrul prgramului educativ județean „Lanțul mânuțelor fericite”. Acesta a fost inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Asociația Logopezilor din România.

Voluntarele din cadrul Crucii Roșii au venit în fața colegilor pentru a prezenta informații cu caracter instructiv- educativ.

Tinerele susțin că sunt mândre să facă parte dintr-un ONG, unde pot învăța informații utile referitoare la primul ajutor ce îl pot acorda oamenilor aflați în diverse situații critice.

Pentru ca informațiile să fie ușor de înțeles, liceenele au simulat câteva dintre metodele de ajutor pe care oricine le poate pune în aplicare. Astfel au apelat la colegii lor pentru a pune în practică fiecare scenă. Una dintre demonstrații a fost cea care viza o victimă aflată în stop cardio-respirator.

La capitolul fracturi o altă adolescentă le-a explicat celor prezenți faptul că, victimele pot fi ajutate chiar până la sosirea paramedicilor.

De asemenea copiilor li s-a vorbit și despre infarct dar și despre tipurile de arsuri. Modul de recunoaștere al gravității arsurii este de asemenea foarte important deoarece doar așa se va ști ce este de făcut pentru a veni în sprijinul persoanei afectate.

După multitudinea de informații primite, elevilor li s-au adresat întrebări pentru a se stabili dacă la finalul evenimentului au reținut măcar o parte din indicații. Ei au răspuns prompt și susțin că astfel de activități sunt utile tuturor oamenilor. Unii dintre cei prezenți susțin că au avut deja ocazia să își ajute semenii la greu în situații critice ale vieții.

Tinerele voluntare au fost mulțumite de răspunsurile primite din sală, deoarece în această formă și-au dat seama că mesajul lor a ajuns la elevi exact cum și-au dorit. Mai mult de atât spun că activitățile de voluntariat le aduc satisfacții.

Adolescentele au mai adăugat un lucru foarte important de reținut. Astfel, înainte de a suna la numărul unic de urgență 112 trebuie să facă o evaluare primară a victimei. Și asta pentru că trebuie să transmită cu exactitate medicilor ce urmează să se prezinte la fața locului simptomele, rănile și starea generală a victimei.