A fost sărbătorită Ziua Națională Fără Tutun. Oamenii sunt conștienți de faptul că o zi pe an pentru această temă nu este suficientă. Specialiştii spun că tutunul nu ar trebui să exite în viața nimănui, deoarece afectează atât sănătatea fumătorului activ cât și a celui pasiv.
Dacă se aduc în prim plan riscurile fumătorului, vor ieși în evidență cele din punct de vedere psihologic, cum ar fi crearea de dependență psihologică. Ca urmare a suprimării consumului, poate creea reacții de anxietate și depresie. Ce efecte psihologice poate crea tutunul în cazul adolescenților, și de ce sunt atrași de la vârste fragede de el?
Ce îi atrage pe tineri la această otravă pentru plămâni?
Riscurile majore sunt cele în plan fizologic.
În plan fiziologic: Cancer pulmonar; Dificultăți respiratorii; Expectorație și tuse; Ulcer gastric; Faringită și laringită; Cancerul gurii, al laringelui, al esofagului, al rinichilor și al vezicii; Bronșita și tumefierea țesutului pulmonar; Cardiopatie ischemică, infarct miocardic.
Dependența fizică și psihică de tutun, este greu de depășit chiar și atunci când fumătorul este motivat în acest sens. 90% dintre ei încep să fumeze până la împlinirea vârstei de 19 ani. Acest procentaj este unul îngrijorător, iar cei ce susțin campanii anti-tutun îndeamnă oamenii sa aleagă să trăiască sănătos.
Leave a Reply