Violenţa în familie este un fenomen des întâlnit în România zilelor noastre. De cele mai multe ori victime sunt femeile şi copiii. Specialiștii spun că atunci când tatăl își lovește soția, micuții suferă. Astfel îşi petrec copilăria într-un mediu tensionat, plin de teamăși vor fi afectați la nivel emoţional de amintirile care le marchează, uneori iremediabil, întreaga viaţă.
Părinţii consideră, în mod eronat, că dacă violenţa nu se răsfrânge asupra copilului acesta nu are de suferit. Însă, chiar dacă nu sunt abuzaţi direct, micuții suferă și riscă să ajungă adulţi timoraţi, timizi sau chiar violenţi la rândul lor.
De multe ori violenţa în familie se asociază doar cu violenţa fizică. Însă specialiștii atrag atenția că există și alte forme precum violenţa psihologică, economică sau sexuală. Este greșit pentru adulți să considere manifestările de acest gen ca fiind ceva absolut normal, iar violența să facă parte din rutina familiei.
De multe ori societatea civilă consideră violenţa în familie o problemă ce ţine de intimitate și preferă să nu ia atitudine şi să întreprindă acţiuni împotriva acestui fenomen. Deşi nu este o temă absolut necunoscută populaţiei, violența rămâne un tabu pentru multe familii sau o temă despre care unii specialiştii nu prea doresc să discute. Chiar și așa este extrem de important ca informațiile legate de violența în familie sau aubuzuri asupra copiilor să fie sesizate autorităților care au obligația de a interveni rapid și eficient.
Leave a Reply