Arhive

Schimbări în evaluarea națională și bacalaureat din 2023

Schimbări în evaluarea națională și bacalaureat din 2023

“Doamnă ministru, potrivit Ordinului nr. 3.138 din 25 ianuarie 2023, disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022-2023 sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă și matematică.
În privința simulării examenului național de bacalaureat, disciplinele la care se susțin probele scrise sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.


Interesant este că, dacă în anii anteriori, au fost scoase elemente de o complexitate mai mare la limba și literatura română și la matematică – atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat (ținându-se cont de predarea online) -, anul acesta nu s-a mai repetat această practică. În schimb, au fost eliminate din programa pentru Limba și literatura română – clasa a VIII-a – noțiuni despre limba română în Europa, comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni, despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României, iar la nivel de liceu la disciplina istorie – atât la simulare, cât și la examenul propriu-zis de bacalaureat – se are în vedere eliminarea conceptului de Românie postbelică, precum și Noțiunile despre stalinism și comunism, disidență anticomunistă și România în timpul războiului rece.


În baza celor de mai sus, vă rog să precizați, doamnă ministru, de ce au fost eliminate noțiuni pe care, în opinia mea, tânara generație trebuie să le cunoască? Are vreo legătură scoaterea acestor teme cu noul curent al culturii anulării (cancel culture) care, după modelul anilor 50 ai perioadei comuniste, urmărește ștergerea unor repere majore ale istoriei și identității naționale?