Arhive

REPERE ISTORICE – EDIȚIE SPECIALĂ – ZIUA ETNIEI TĂTARE (VIDEO)

În Parlamentul României, s-a promulgat Legea cu privire la instituirea zilei de 13 Decembrie drept sărbătoare a Comunităţii Tătare. Semnificaţia acestei zile este legată de istoria Tătarilor Crimeeni, deoarece Tătarii din ţara noastră sunt originari din Crimeea.

În urma Revoluţiei Bolşevice din Octombrie 1917, Tătarii Crimeeni s-au mobilizat pentru a-şi lua destinul în propriile mâini. A fost convocat Congresul Tătarilor Crimeeni care a avut drept obiectiv fundamental organizarea structurilor politice şi administrative menite a duce lupta pentru autodeterminare şi proclamarea Republicii Tătare Crimeene, independente. Aceasta era în conformitate cu aspiraţiile Tătarilor Crimeeni care, după anexarea Crimeii de către Imperiul Rus în anul 1783 şi desfiinţarea Hanatului, fuseseră deposedaţi de toate drepturile în propria ţară.

În condiţiile dificile ale Primului Război Mondial, Congresul a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul Naţional. Au fost aleşi 76 deputaţi, între care se aflau şi 4 femei. Convocat în prima sa sesiune în data de 13 Decembrie 1917, Parlamentul a elaborat Constituţia, iar la 26 Decembrie a proclamat Republica Democrată Tătară Crimeea. La conducerea tinerei Republici a fost ales Numan Çelebi Cihan, unul din liderii de excepţie ai Tătarilor Crimeeni.

Din nefericire, însă, această Republică a avut o existenţă extrem de scurtă. Bolşevicii, sub pretextul unei întâlniri pentru o alianţă, l-au arestat pe Numan Çelebi Cihan şi l-au executat. Aşa au reuşit să lichideze în faşă mişcarea de renaştere a statului Tătar Crimeean.

De menţionat că, această Republică a Tătarilor Crimeeni se înscrie în istoria lumii ca fiind prima Republică din Lumea Turcică şi Islamică, prin tradiţie monarhice.

Legea românească ce stipulează consfinţirea zilei de 13 Decembrie drept sărbătoare a Comunităţii Tătare din România este un fapt unic în lume, ceea ce demonstrează, încă o dată, climatul de toleranţă şi de bună convieţuire de care au parte comunităţile etnice din ţara noastră.