Viaţa de marinar este considerată de mulți una extrem de frumoasă, atât din punct de vedere financiar, cât şi personal. Dar puţini cunosc că depărtarea de casă, dorul de cei dragi sau neprevăzutul de pe mări nici măcar nu pot să descrie cît de periculoasă este navigația.
H:\LTV\02 sept\boli marinari FG.mpg
La Constanţa, universități cu tradiție îi pregătesc pe tineri să devină marinari şi să facă față provocărilor din larg. În afară de lupta interioară care începe odată cu primul voiaj, departe de casă, navigatorii se expun unor pericole nebănuite. Pot contracta tot felul de boli, dintre cele mai periculoase, iar unii navigatori pierd lupta cu viața.
SINCRON DR. IRINA DUMITRU ***
Malaria este una dintre cele mai periculoase boli tropicale pentru care în momentul de față nu există un vaccin. Se manifestă ca o simplă răceală, însă netratată poate duce la moartea pacientului. La fel se întîmplă și în cazul virusului Ebola, care a ucis mii de oameni.
Odată aflați în larg, în afară de măsurile minime de prevenire a unor astfel de boli, marinarii sunt la voia hazardului. Mii de persoane și-au dat ultima suflare departe de casă, după ce au fost victimele unor accidente de muncă.
Pentru familiile și apropiații acestor persoane, nici cele mai mari cîștiguri din lume nu pot compensa lipsa celor dragi de acasă, deși criteriul financiar este primordial atunci cînd vine vorba de alegerea meseriei.
Leave a Reply