Arhive

FENOMENUL DE MIGRAȚIE PE PIAȚA MUNCII ESTE EXTINS LA NIVELUL MAI MULTOR ȚĂRI

Fenomenul migrației forței de muncă nu caracterizează doar România. Mai multe state s-au confruntat cu această problemă, însă, din fericire, au știut să o rezolve. Ba mai mult, din țările din care au plecat masiv oameni, acestea s-au transformat în unele în care vin oamenii. Vorbim despre Italia, Irlanda sau Turcia. Din păcate, România nu este încă pe această cale. La nivel declarativ, politicienii au soluții, dar nu le aplică.

Italia, Marea Britanie, Spania sau Germania au devenit a doua casă pentru mulți români. Numai în anul 2006 numărul de cetățeni care lucreaza în străinătate este estimat la circa 2 milioane persoane. Condițiile de muncă bune, salariile mai mari, învățământul la standarde europene sunt doar câteva dintre motivele pentru care cetățenii țării noastre aleg să ia calea străinătății. Acum suntem în situația în care căutăm soluții. Optiuni există mai multe, cel puțin în declarații.

Pentru a opri plecările masive avem nevoie de locuri de muncă, investiții și o justiție necoruptă- asta spune oricine este întrebat.

Până se găsesc soluții care să stopeze fenomenul migrației forței de muncă, cei care suferă sunt cei care pleacă, dar și copiii care… rămân acasă.

Statul român nu poate îngrădi migrația forței de muncă, însă stă în puterea sa să creeze condiții pentru dinamica economică, astfel încât creșterea salarială să fie un factor de frână în calea intenției de a pleca.