Arhive

COMISIOANE LA VEDERE! BĂNCILE SUNT OBLIGATE SĂ ARATE CÂŢI BANI OPRESC PENTRU FIECARE TRANZACŢIE

Comisioanele percepute de bănci, pentru orice tranzacţie, ar urma să fie afişate pe ecranele bancomatelor. Potrivit unui ordin al Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor, clienţii vor putea astfel să renunţe, de exemplu, să mai scoată bani dacă li se par costurile prea mari. Ordinul gândit de ANPC intră în vigoare marţi, dar băncile au obţinut o perioadă de tranziţie de o lună. Patronatele bancare au încercat să împiedice aplicarea acestui ordin şi s-au plâns că afişarea valorii comisioanelor le impune costuri foarte mari. Cele mai ridicate comisioane sunt percepute atunci când se fac tranzacţii sau se scot bani de la o instituţie financiară alta decât cea care a emis cardul. Însă, în acest caz, nici după aplicarea noului ordin valoarea comisionului nu va fi dezvăluită, urmând să fie afişat doar un avertisment în acest sens.

Mai exact, pentru cardurile de debit sau de credit la ATM-urile proprii, costurile operaţiunilor vor fi afișate în procent pentru fiecare operaţiune de plată și, după caz, se va afișa și suma minimă de plată. Pentru cardurile de la alte bănci, va fi afișată avertizarea: SCRIS PE ECRAN „Atenţie! Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului.”

„Legea e lege și trebuie respectată. Din 3 martie, ordinul va intra în vigoare fără discuţie. Am vorbit cu reprezentanţii băncilor. Ei au cerut să prelungim perioada de aplicare cu două luni, noi le oferim o lună, timp în care îi verificăm, dar nu aplicăm sancţiuni. Din aprilie, însă, amenzile vor fi de până la 10.000 de lei”, a declarat, Marius Dunca, președintele ANPC.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au emis ordinul prin care îi obligă pe bancheri să fie transparenţi. Acesta intră în vigoare din 3 martie, dată de la care bancomatele trebuie să afișeze pe ecran taxele tuturor băncilor. Surse din cadrul Băncii Naţionale vorbesc despre fapul că pentru asta este nevoie de un soft foarte complicat și nu toate băncile îl au.