Arhive

CERCETĂTORII DE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE LEGUMICOLĂ AU ACLIMATIZAT LUFFA

În Buzău, cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă au aclimatizat luffa. Este vorba despre o plantă erbacee din familia Curcubitacee. Crește în tările asiatice, iar fructul ei poate fi folosit ca burete de baie.

În România mai funcționează doar trei stațiuni de cercetare legumicolă subordonate Institutului de la Roșiorii de Vede, județul Teleorman. Printre acestea se numără și cea de la Buzău care a obținut specii inedite de fructe, legume și numeroase ierburi aromatice. Una dintre ele este luffa. Fructul poate fi folosit, după ce se usucă, ca burete de baie cu efect de gomaj. Proprietățile buretelui vegetal sunt net superioare. Şi asta deoarece în urma spălării pielea rămâne curată și catifelată.

Fructul uscat de luffa se folosește și în industrie ca filtru pentru motoare, în construcții la izolarea termică și fonică a caselor, dar și în componența unor medicamente, precum și ca plantă ornamentală.

Culese înainte de a deveni fibroase, fructele tinere pot fi consumate asemenea dovlecelului, iar uleiul de luffa este folosit în Statele Unite la fabricarea săpunului.