Arhive

CARAVANĂ DE CONȘTIENTIZARE, INFORMARE ȘI IMPLICARE A AUTORITĂȚILOR ÎN PROCESUL DE DEZINSTITUȚIONALIZARE

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța implementează cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră“, cod SMIS 131362, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, proiect complementar Programului de Interes Național (PIN) privind dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități, în valoare de peste 7,5 milioane lei.

Este vorba despre startul caravanei ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare. În acest context, săptămâna trecută, echipa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a avut primele întâlniri cu reprezentanții primăriilor, școlilor, Poliției și toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităților administrativ teritoriale din Chirnogeni și Topraisar.

Rolul acestei deplasări este acela de a aduce la cunoștința opiniei publice importanța accesului și a acceptării persoanelor cu dizabilități care vor veni la dumneavoastră în comunitate.

a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară

La Chirnogeni a început deja ridicarea a patru Locuințe Protejate cu o capacitate de 10 locuri fiecare. Lucrările se vor finaliza anul acesta, locuințele fiind destinate celor 40 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, Corp B, Techirghiol.

Aici, în cadrul acestor locuințe protejate, unde, la 10 persoane cu dizabilități vor fi 10 persoane angajate, în speță opt infirmieri, un asistent medical și un șef de centru, vor beneficia (n.r. persoanele cu dizabilități) de mai multă atenție și se vor bucura de condiții similare celor de acasă, din orice familie.

a precizat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară

De asemenea, o clădire din localitate va fi reabilitată, modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul nostru de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din Chirnogeni și localitățile învecinate.

Comunitatea, în primul și primul rând, beneficiază de faptul că se vor crea noi locuri de muncă. Din punct de vedere economic, va fi o dezvoltare a comunității pentru că se crează noi locuri de muncă și mare parte vor fi ocupate de membri ai comunității.

a explicat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară

La Topraisar urmează să fie construite patru locuințe protejate și, de asemenea, o clădire va fi reabilitată, modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru deschiderea unui centru de zi destinat persoanelor cu dizabilități din locuințe, dar și tuturor persoanelor cu dizabilități din comunitate.

Toate acestea se vor adăuga locuințelor protejate deja existente în localitatea Topraisar. Au fost înființate în anul 2013 și, în prezent, acolo trăiesc 31 de tineri cu diverse deficiențe.

Aici, beneficiarii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, sunt mult mai aproape de comunitate și învață deprinderile de viață independentă. Își gătesc, își aranjează singuri masa, își fac curat, au grijă de casă și de grădină, desfășoară toate activitățile dintr-o gospodărie obișnuită supravegheați, bineînțeles, de colegii noștri.

a concluzionat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară