Este forfotฤ mare รฎn Sala Transilvania din Sibiu, sunetul unei mingi de baschet, ce loveศte cu sete podeaua, suprapunรขndu-se cu cele scoase de cauciucurile unor scaune rulante ce miศunฤ de colo-colo. Este ziua รฎn care se antreneazฤ echipa celor care joacฤ baschet exclusiv cu mรขinile, salturile spre coศ fiind รฎnlocuite cu sprintul neaศteptat de vioi al scaunelor rulante.
Ionela Bebeศelea se mรขndreศte cu un titlu de vicecampioanฤ naศionalฤ la baschet รฎn scaun rulant, obศinut cu echipa al cฤrei cฤpitan este. Are 27 de ani, iar ultimii cinci i-a petrecut pe terenul de joc, alฤturi de ceilalศi componenศi ai echipei โZburฤtoriiโ.
รncฤlzirea a fost una intensฤ, scaunele pe roศi parcurgรขnd cรขteva ture de-a latul terenului. Mingea este pasatฤ cu rapiditate de la un jucฤtor la celฤlalt, fiecare trebuind sฤ manevreze roศile, sฤ ia curbe ศi sฤ frรขneze la fel de iute. Aruncarea la coศ vine aproape imprevizibil, iar atunci cรขnd se marcheazฤ puncte, colegii aplaudฤ scurt ศi reiau jocul aproape instantaneu.
โAศa m-am nฤscutโ, spune Ionela, venitฤ la marginea terenului pentru un scurt rฤgaz. Alฤturi de familia ei, formatฤ din pฤrinศi ศi o sorฤ mai mare, a dus povara unui diagnostic venit ca o loviturฤ รฎn creศtet, pus la naศtere: artogripozฤ congenitalฤ multiplฤ. โMama a fost nevoitฤ sฤ-mi devinฤ รฎnsoศitoare. A stat alฤturi de mine pรขnฤ am terminat ศcoalaโ, rememoreazฤ tรขnฤra care a fฤcut gimnaziul รฎn Miercurea Sibiului, localitatea sa natalฤ. โLa ศcoalฤ m-au primit cu reticenศฤ. Cumva, le-au sugerat pฤrinศilor mei sฤ mฤ trimitฤ la ศcoala specialฤ, cea destinatฤ copiilor cu tot felul de dizabilitฤศi. Eu nu aveam nevoie decรขt de o rampฤ de acces. Au fฤcut-o doar cรขnd eram deja รฎn clasa a IV-aโ, spune Ionela, cu un zรขmbet amar pe chip.
รn fapt, perioada adolescenศei i-a fost marcatฤ de felul insuficient รฎn care autoritฤศile au รฎnศeles, la acea vreme, sฤ accesibilizeze instituศiile pentru persoane ศintuite รฎn scaunul cu roศi: โAm ajuns รฎn Sibiu, la liceu. ศi aici am avut aceeaศi problemฤ: nu mฤ puteam descurca singurฤ sฤ ajung รฎn sala de clasฤ sau la laboratoare. Pur ศi simplu, รฎn unele momente, eram cฤratฤ de colegi. Aศa a trecut ศi liceulโ.
Iar liceul pe care l-a absolvit รฎn 2016, a treia รฎn ordinea mediilor de la bacalaureat, este unul de top – Colegiul Naศional โGheorghe Lazฤrโ din Sibiu, cel la care au studiat nume mari, cu care Romรขnia se mรขndreศte: Gheorghe Lazฤr, Octavian Goga, Emil Cioran, Aurel Vlaicu, Hermann Oberth, Paul Goma sau Nicolae Manolescu. Este drept, cei amintiศi puteau urca cu propriile picioare fiecare treaptฤ a ศcolii.
Facultatea de Inginerie, specializarea Calculatoare, i-a venit ca o mฤnuศฤ Ionelei, astfel รฎncรขt a avut ศansa sฤ-ศi gฤseascฤ un loc de muncฤ pe mฤsura ambiศiei ศi pregฤtirii sale. A devenit creatoare de softuri la o firmฤ de IT din Sibiu care โs-a dat peste capโ sฤ accesibilizeze sediul pentru ea: โPur ศi simplu au transformat totul ca eu sฤ pot ajunge cu uศurinศฤ la birou. Sunt oameni care au รฎnศeles cฤ ศi eu sunt un om.โ
Ionela este independentฤ รฎn mฤsura รฎn care cei din jur รฎi รฎnศeleg drepturile. Acasฤ ajunge printr-o rampฤ ศi un balcon pe care pฤrinศii s-au zbฤtut sฤ le construiascฤ la parterul blocului รฎn care se aflฤ apartamentul รฎn care locuieศte: โAltfel, nu aveam cum sฤ intru รฎn casฤโ.
Baschetul l-a descoperit la 13 ani. A jucat o perioadฤ, apoi s-a concentrat pe ศcoalฤ. รntรขlnirea cu โZburฤtoriiโ i-a dat aripi ศi i-a reaprins pasiunea pentru sport. โCu toศii sunt extraordinari. Fiecare โzburฤtorโ are o poveste, o experienศฤ care l-a transformat ศi รฎl motiveazฤ sฤ meargฤ รฎnainte. Ne susศinem reciproc, luptฤm รฎmpreunฤโ.
Am รฎntrebat-o pe Ionela care este cel mai mare regret al sฤu: โAศ fi vrut sฤ fiu mai conศtientฤ ศi sฤ nu mฤ jenez sฤ-mi cer drepturile.โ Celor aflaศi รฎn aceastฤ situaศie le adreseazฤ un รฎndemn: โLuptaศi pentru drepturile voastre! Cu diplomaศie, dar luptaศi pentru ceea ce este al vostru.โ
Ionela are un zรขmbet aproape permanent pe faศฤ, iar รฎn spatele ochelarilor de joc o pereche de ochi aduc รฎn ei un senin intens pe care noi, cei ce vedem รฎn scaunul cu rotile un capฤt de drum, nu-l putem รฎnศelege.
Antrenamentul se terminฤ, iar fiecare โzburฤtorโ este ochi ศi urechi la antrenor. Se vor revedea sฤptฤmรขna viitoare, iar pรขnฤ atunci le cere sฤ rฤmรขnฤ activi.
Dani Troancฤ este preศedintele Clubului Sportiv Comunitar Sibiu ศi omul care รฎmpinge fiecare vis al โZburฤtorilorโ spre realizare. Deseori, antreneazฤ echipa de baschet aศezat รฎn scaunul cu rotile, โrenunศรขndโ la picioarele cu care uศor ar putea face salturi spre panou. ศtie cฤ doar aศa se va putea ridica la รฎnฤlศimea sportivilor sฤi, devenind unul dintre temerarii care marcheazฤ puncte preศioase doar din forศa braศelor, aceleaศi cu care trebuie sฤ struneascฤ roศile scaunului rulant.
รn Sala Transilvania, โZburฤtoriiโ รฎmpฤrtฤศesc o pasiune care i-a ศi urcat pe podium, de unde au ridicat deasupra capului trofeul de vicecampioni.
รn meciurile pe care le joacฤ sub coordonarea Ionelei, โZburฤtoriiโ reuศesc de fiecare datฤ sฤ ridice spectatorii รฎn picioare, care le oferฤ ศiruri lungi de aplauze, precum ศi รฎntregul lor respect.
Aceศti dรขrji sportivi ne sunt semeni cu care ne mรขndrim ศi care ne reamintesc รฎncฤ o datฤ cฤ judeศul Sibiu are oameni ศi locuri de poveste!
OamneniศiLocuriDePoveste/JudeศulSibiu
Leave a Reply