Au trecut aproape 130 de ani de cรขnd un romรขn a reuศit performanศa de a รฎnfiinศa รฎn Sฤliศte โprima รฎntreprindere romรขneascฤโ, fapt greu de รฎnchipuit รฎn Transilvania acelor vremuri, aflatฤ sub dominaศia austro-ungarฤ.
Pe o bucatฤ din lemn de brad, Ioan Dฤdรขrlat, devenit la 1896 proprietar de afacere, a scris: โPrima Fabricฤ Romรขnฤ de Pฤlฤriiโ. โEste cel mai de preศ obiect pe care-l am de la bunicul meuโ, spune Radu Ilieศ Dฤdรขrlat, cel care duce mai departe frumosul meศteศug al pฤlฤriilor de Sฤliศte.
Nฤscut รฎn โcapitala Mฤrginimiiโ, bฤrbatul este un munte de om, cu palme mari, รฎnnegrite de la vopseluri, avรขnd pielea degetelor bฤtฤtoritฤ ศi strฤpunsฤ de acele cu care coase cฤptuศeala pฤlฤriilor. โCel de-al doilea soศ al bunicii mele a fost Ioan Dฤdรขrlat, primul ศi cel mai cunoscut pฤlฤrier din Mฤrginimea Sibiului. Tata a รฎnvฤศat de la el meseria asta grea, chiar dacฤ a profesat ca tehnician veterinarโ, spune meศterul รฎn timp ce รฎmi aratฤ cรขteva zeci de calapoade din lemn, atent รฎnศiruite pe un raf รฎn fundul curศii.
Astfel, aflu cฤ รฎntr-o lume รฎn care totul este schimbฤtor, chiar ศi craniile nu mai sunt ce au fost: โAm calapoade vechi de peste 100 de ani. Majoritatea sunt mici faศฤ de mฤrimile de azi. Acum, oamenii sunt mai รฎnalศi, au capul mai mare, asta-i sigur!โ รncearcฤ ศi o explicaศie: โProbabil cฤ este de la hranฤ. Majoritatea animalelor sunt crescute cu hormoni, plantele sunt modificate genetic, iar toate acestea ajung pe rafturile magazinelor, apoi รฎn mรขncarea noastrฤ. Uitaศi-vฤ รฎn jur sฤ vedeศi cรขtฤ lume este obezฤโ.
Orice pฤlฤrie pleacฤ de la faza de cloศ. Adicฤ de la o bucatฤ conicฤ de postav, pe care meศterul o mai gฤseศte doar รฎn zona Timiศoarei, lucru ciudat รฎn condiศiile รฎn care Mฤrginimea Sibiului abundฤ de crescฤtori de oi, iar lรขnฤ ar fi suficientฤ. โCloศul este ศesut din lรขnฤ ศi melanฤ, niศte fire sintetice care ศin ศesฤtura laolaltฤ. Mai este ศi cloศul din pฤr de iepure, mai elegant, dar ศi mai scumpโ.
Prima operaศiune este cea a apretatului: โCu o pensulฤ finฤ aplic un apret, care este un amestec din clei de oase ศi amidon. Plus un ingredient secretโ. Urmeazฤ aburirea ศi trasul pe calapod: โAm mฤrimi de la 50, pรขnฤ la 62. Odatฤ, am lucrat un 64-65 pentru un bฤrbat cu o malformaศie la cap, de aici, dintr-un sat รฎnvecinat.โ
Urmeazฤ curฤศatul cu peria, apoi se pune din nou la presฤ, se taie borurile ศi se tiveศte panglica: โAici se simte mรขna pฤlฤrierului: dacฤ-i meseriaศ, capetele bordurii nu se vฤdโ.
Radu Ilieศ – Dฤdรขrlat a fost trimis de tatฤl sฤu sฤ โfure meserieโ la โPaltimโ, fosta fabricฤ de pฤlฤrii de la Timiศoara, prima de acest fel din sud-estul Europei: โTata a fost un om dur, รฎnsฤ foarte corect. M-a dat pe lรขngฤ un maistru, sฤ รฎnvฤศ cum se fac pฤlฤriile de domn. Apoi, am revenit acasฤ, unde am lucrat cu tata ศi cu bunica.โ
Din fostul atelier al lui โBabu Ionelโ, cum รฎi spuneau cei apropiaศi lui Ioan Dฤdรขrlat, au mai rฤmas cรขteva duzini de calapoade din lemn de tei, o presฤ cu abur ศi o maศinฤ de cusut. โรmi este drag sฤ lucrez cu ele, au fฤcut mii de pฤlฤrii care au ajuns รฎn lumea รฎntreagฤ. Unele au trecut oceanul ศi au ajuns รฎn Americaโ.
Potrivit pฤlฤrierului sฤliศtean, รฎn judeศul Sibiu existฤ patru modele de clopuri ciobฤneศti: โCel de pe Valea Hรขrtibaciului respectฤ modelul tradiศional pentru cฤ este mai jos ศi are boruri de 2,5 – 3 centimetri. Apoi, vine clopul din Sฤliศte, care este ceva mai รฎnalt, cu bor de 1 – 1, 5 cm. Poienarii รฎl vor mai รฎnalt, pentru cฤ sunt mai mรขndri din fire. La final, vine ศi clopul modern, pe care-l poartฤ ศi Ghiศฤ Ciobanul, foarte รฎnalt, fฤrฤ boruri. Mie, unul, nu-mi place: zici cฤ-i o claie de fรขnโ.
Pฤlฤrierul cutreierฤ tรขrgurile transilvฤnene รฎn lung ศi รฎn lat. Constatฤ de la un an la celฤlalt cฤ numฤrul purtฤtorilor de pฤlฤrii scade, iar preศul materiei prime creศte: โCel mai ieftin clop de cioban, fฤcut din lรขnฤ ศi melaninฤ, costฤ 150 – 200 de lei, iar o pฤlฤrie din pฤr de iepure ajunge la 200 de euro. Cele mai comandate pฤlฤrii sunt cele ale romilor cฤldฤrari de pe Valea Hรขrtibaciului sau din ศara Oltului, care le vor cu boruri largi ศi panglici din alea faineโ.
La poarta casei de pe strada Bucureศti din Sฤliศte, o pฤlฤrie metalicฤ agฤศatฤ lรขngฤ streaศinฤ vesteศte lumii cฤ aici รฎncฤ mai funcศioneazฤ โPrima รntreprindere Romรขnฤ de Pฤlฤriiโ. Aidoma Babului Ionel, meศterul se bazeazฤ de fiul sฤu cฤ va duce mai departe priceperea ศi secretele pฤlฤriilor de Sฤliศte.
Cu palmele lui mari, cele รฎnsemnate de vopseluri ศi ace de cusut, Radu Ilieศ Dฤdรขrlat cuprinde cu clop ciobฤnesc cฤruia tocmai i-a cusut, cu infinitฤ migalฤ, marginile. Clopul va urca รฎn munศii Mฤrginimii ferindu-ศi stฤpรขnul de frig ศi de soarele puternic. รi va sta alฤturi la necaz ศi la bucurie, va fi ศinut รฎn mรขini รฎn timpul rugฤciunilor, iar รฎn cui va atรขrna doar la ceas de odihnฤ. La sฤrbฤtorile din sat, fetele nemฤritate รฎl vor invoca, cu mare drag ศi รฎn cฤutare de leac pentru inima รฎndrฤgostitฤ:
โBade, pฤlฤrie nouฤ,
Tu mi-ai rupt inima-n douฤ,
Tu mi-ai rupt-o, tu mi-o coase,
Cu fir roศu, de mฤtase.โ
Iar clopul zฤmislit pe calapoadele, presa ศi maศina de cusut ale โBabului Ionelโ, va duce รฎn lume vestea cฤ aici, รฎn judeศul Sibiu, avem oameni ศi locuri de poveste!
Leave a Reply